Vanliga frågor

 

Hur mycket äpplen kan jag lämna in?

Du lämnar in minst 20 kilo äpplen. Av dessa får du 9 liter äppelmust, d.v.s. 3 förpackningar med 3 liter äppelmust vardera förpackning. Det finns ingen övre gräns för hur många kilo du kan musta men observera att du måste boka det antal kilo du vill lämna in. Om du har mer äpplen med dig än du bokat för finns det risk för att vi inte kan ta emot all din frukt

För att få must från enbart era egna äpplen måste ni lämna in minst 80 kilo frukt. Om ni har en mindre mängd med er blandar vi er frukt med andra kunders äpplen. Äppelmust gjord på flera olika sorters äpplen blir otroligt god!

Om ni vill blanda i päron i er must måste ni lämna in minst 80 kilo frukt.

Går alla äpplen att musta?

Krispiga och saftiga äpplen ger den bästa musten. Det finns även frukt som är torra och lite mjöliga och dessa kan man inte pressa någon saft ur. Prova att ta en tugga av dina äpplen så märker du hur de känns. Oftast är det höst och vinterfrukt som passar till mustning. Vi tar inte emot Transparent blanche då dessa är för mogna då vi öppnar i september. Ta bort ruttna och mögliga äpplen. Du kan lämna in fallfrukt om de inte är skadade och ruttna. Fallfrukten ska vara så pass bra att du ska kunna tänka dig att äta den. Tvätta fallfrukten innan inlämning. Vi tar ej emot fallfrukt från djurhagar!

Vi mustar även päron, men dessa bör blandas med äpplen för bättre resultat och smak. Även päronen måste vara av en krispig och saftig sort, kontrollera att de inte blivit för mogna och mjuka.

När plockar jag äpplena?

Börja med att boka tid så att ni säkerställer att vi kan ta emot frukten som ni har plockat. Om plockade äpplen får stå för länge och vänta hinner de bli övermogna och går då inte att musta.

Plocka frukten när den precis har blivit mogen och så nära inpå inlämningstillfället som möjligt. Om kärnorna är bruna är äpplena mogna. Bevara sedan frukten torrt men utomhus tills det är dags att lämna in dem.  

Hur transporterar jag frukten?

Packa frukten i dubbla papperspåsar och skriv ditt namn på påsen. Se till att de är lagom tunga så att de går att bära, högst 10 kilo i varje kasse. Undvik plastsäckar och flyttkartonger.

Äpplen förvaras bäst svalt, mörkt och torrt.

Hur mycket must blir det?

Det varierar beroende på hur saftig frukten är. Men av 10 kilo äpplen blir det cirka 5 liter äppelmust. Då minsta inlämning är 20 kilo innebär det att du får åtminstone med dig tre stycken 3-liters bag in box med must.

För att få must från enbart era egna äpplen måste ni lämna in minst 80 kilo frukt. Om ni har en mindre mängd med er blandar vi er frukt med andra kunders äpplen. Äppelmust gjord på flera olika sorters äpplen blir otroligt god!

Om ni vill blanda i päron i er must måste ni lämna in minst 80 kilo frukt.

Vad kostar det?

Du betalar för det antal bag in box som du tar med dig hem. En 3-liters bag in box kostar 100 Sek. Inga andra avgifter tillkommer!

Betalning sker med swish när du hämtar din must. Om det inte passar kan ni få en faktura men vi ser helst att ni använder swish om ni har möjlighet till det. Obs inga kontanter.

Hållbarheten

En oöppnad förpackning håller i åtminstone ett år. När förpackningen är öppnad förvaras den i kylskåp och håller då i en månad. För att göra hållbarheten längre och ta död på bakterier pastöriserar vi musten.  Pastöriseringen innebär en varsam värmebehandling där smak, färg och vitaminer bevaras. Pastöriserad must är dessutom snällare mot magen. 

Covid-19

På grund av covid-19 ber vi alla att hålla avstånd och att så få personer som möjligt vistas i lokalen samtidigt. Vänligen respektera detta och vänta på er tur utanför lokalen. Vi vill att alla ska känna sig trygga och välkomna till oss i höst!