Musten

Tillverkning av must

Bla bla text...

När ni lämnar in er frukt till oss väger vi den så att ni får ett hum om hur mycket must det kan tänkas bli av er frukt. Ni får även veta när den kommer att vara färdig.

Själva mustningen börjar med att vi tvättar äpplena. Naturligtvis vill vi att ni lämnar in så ren och fin frukt som möjligt. Ju finare frukt desto bättre kvalitet på drycken. Vi tar bort eventuell dålig frukt och skräp. Därefter häller vi ner äpplena i en fruktkross som krossar frukten till en massa, mycket små bitar. På detta sätt får man ut så mycket saft som möjligt ur frukten.  Efter detta fyller vi pressen med den krossade massan och saften pressas ut och silas så att vi inte får med små fruktbitar i drycken.

 

För att göra hållbarheten längre och ta död på bakterier pastöriserar vi musten.  Pastöriseringen innebär en varsam värmebehandling där smak, färg och vitaminer bevaras. Pastöriserad must är dessutom snällare mot magen. Därefter tappas den upp i treliters bag in box och den är nu redo att hämtas. Denna rena och enkla behandling gör att musten håller sig minst ett år utan vare sig tillsatser eller konserveringsmedel.