Vanliga frågor

Hur går det till?

Ni lämnar fina fräscha äpplen till oss gärna packade i dubbla papperskassar med namn och telefonnummer skrivet på påsarna.  När musten är färdig hämtar ni den enligt överenskommelse och betalar samtidigt er dryck. 

Vilka äpplen kan jag göra must av?

De allra flesta äppelsorter lämpar sig för must, dock inte mjöliga sorter. De riskerar även att ställa till med problem för vår press. Plocka din frukt i rätt tid. De skall vara krispiga. Inte mjuka och övermogna.​ Smaka på äpplena och dela dem och kontrollera att kärnorna har börjat bli bruna. Frukten ska vara ren och fin.  

Fräsch fallfrukt går bra att använda, även med små stötskador eller skorv. Tänk på att ta bort skräp som kan följa med. Plocka upp frukten från marken så fort du kan. Frukten får inte ha börjat ruttna eller mögla. Se till att frukten är ren och sortera bort all dålig frukt, pinnar och löv. Plocka frukten strax innan den ska lämnas in så den inte blir stående och blir dålig.

Senare äppelsorter passar bra till mustning. Tidiga äpplen är oftast sötare vilket gör musten söt, senare äpplena har mer syra i sig och därför blir musten syrligare.

Fallfrukt från beteshagar tar vi inte emot p.g.a. risken för kolibakterier från spillning.

Hur mycket äpplen måste jag ha med mig?

Minsta mängd är 20 kilo. Någon övre gräns finns inte! Om ni önskar must från enbart era egna äpplen behöver vi minst 80 kilo. Om ni har mer frukt än ni behöver kan vi köpa äpplen av er. Eller skänk dina äpplen och låt oss plocka rent på trädet. Om ni skulle vilja musta flera hundra kilo äpplen så hör av er i förväg så att vi har möjlighet att ta emot all frukt.

Hur mycket must blir det av mina äpplen?

2 kilo äpplen blir ca 1 liter must. 

Förekommer det några tillsatser?

Nej. Must är enbart fruktsaften från äpplen med inga som helst tillsatser. En ren naturprodukt.

Kan man musta päron?

Ja, det kan man. Det kallas för päronjuice. Dela på päronen och titta hur de ser ut inuti eftersom många päronsorter blir dåliga inifrån och ut. Inga mjöliga päron. Godast blir det om man blandar äpplen och päron.

Hur ska musten förvaras?

Pastöriserad must håller i tolv månader i rumstemperatur som oöppnad förpackning. En öppnad förpackning förvaras i kylen och håller då i ca en månad.

Vad kostar det och hur betalar jag?

Tre liter pastöriserad must i bag in box kostar 100 Sek. Betalar gör ni när ni hämtar musten. Vi ser helst att ni betalar med Swish om ni har det, annars får ni en faktura med er hem. Vi tar inte emot kontanter.

Öppettider

Vi tar emot kunder efter tidsbokning. 

Hur hittar jag till musteriet?

Vårt musteri ligger i farmechuset i Valbo en mil väster om Gävle. Kör runt det stora gula huset så hittar ni oss på baksidan.

Adress: Ludvigsbergsvägen 16, Valbo. 

Välkomna!